Rezanje pločevine z laserjem omogoča največjo natančnost

Rezanje pločevine z laserjem

Izdelki iz pločevine se danes najdejo v vsakem domu in v vsakem poslovnem prostoru, saj je pločevina v primerjavi z mnogimi drugimi materiali čvrsta, odporna in lahka. Če vzamemo povsem preprost primer: garderobna omarica iz pločevine je lažja od omarice iz lesa, ohišje pralnega stroja iz pločevine je neprimerljivo bolj trpežno, kot bi bilo ohišje iz plastike … Za pripravo delov za množico izdelkov pa je najprej potrebno oblikovanje pločevine, kjer je najbolj pomembno rezanje pločevine. To je najbolj osnoven postopek njenega oblikovanja.

Rezanje pločevine z laserjem

Za hitro in natančno rezanje pločevine se v proizvodnji največkrat uporablja laserski razrez, saj se z njim delo najbolj poenostavi in tako poteka najhitreje. Zaradi hitrosti postopka je poraba energije manjša, natančnost pa zagotavlja tudi manj odpada. Oboje pomeni nižjo ceno izdelkov. Stroji za lasersko rezanje pločevine opravijo večino dela avtomatično, saj sami zajemajo material in ga vračajo nazaj v regale za skladiščenje gotovih izdelkov. Operater laserskega rezalnika tako med samim postopkom skrbi zgolj za nadzor, pred njim in po njem pa za pripravo materiala in odstranitev gotovih izdelkov iz regalov.

To vsekakor ne pomeni, da za laserski razrez ni potrebnega veliko znanja. Kljub temu, da je rezanje pločevine z laserjem računalniško vodeno, mora mojster za razrez poskrbeti za pripravo dela oziroma programiranje in nastavitev leč.

Kakšna je natančnost?

Z laserskim razrezom lahko poskrbimo tudi za najbolj zapletene oblike, ne glede na to, ali so te pomembne zaradi estetike ali uporabne funkcije končnega izdelka. Tolerančno območje je pri najbolj sodobnih laserskih rezalnikih za pločevino izjemno majhno, običajno zgolj 0,1 mm, torej so izdelki vedno popolni. Zaradi natančnosti pa nikoli ne trpi hitrost dela, saj sodobni stroji omogočajo pomikanje laserja tudi s hitrostjo preko 100 m/min.

Lasersko rezanje pločevine je najboljša izbira, kadar potrebujete izdelke, ki bodo pripravljeni hitro, a kljub temu z največjo možno natančnostjo, saj jih sicer ne bi mogli uporabiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja