Pasivne hiše sodobnega videza

Pasivna hiša

Ko so se pri nas pojavile prve pasivne hiše, so bile to večinoma hiše, ki so bile od zunaj videti v celoti lesene, kar marsikomu ni ugajalo. Je nujno, da je tako? Vsekakor ne, kajti pasivne hiše dejansko ne določa uporaba lesa, temveč uporaba drugih materialov, ki skrbijo za čim boljši toplotni izkoristek, predvsem uporaba kamene volne. Ta se skriva v notranjosti gradbenih elementov, kar pomeni, da lahko zunanjo plast oblikujemo po svojih željah. Pasivne hiše imajo lahko tako na zunaj popolnoma enak videz kot vsaka druga sodobna gradnja.

Sodobna pasivna hiša

Če vas zanimajo podobe že narejenih pasivnih hiš pri nas in v tujini, je najbolje, da pokukate med reference na spletni strani Rihter d.o.o., kjer vas bo zagotovo presenetila množica nizkoenergetskih in pasivnih stavb, ki so popolnoma v skladu z zadnjimi arhitekturnimi smernicami in katere bi kot primer sodobne gradnje brez pomislekov objavile tudi vse sodobne revije, ki pokrivajo področje arhitekture in oblikovanja.

Pasivna hiša Rihter

Nizkoenergijska hiša v Celju je le ena izmed mnogih referenc podjetja Rihter d.o.o.

Pasivne hiše namreč niso omejene niti glede površine niti glede števila etaž ali oblike strehe, res pa je, da je potrebno slediti nekaj drobnim pravilom, ki lahko pomagajo k zmanjšani porabi energije. Pasivne hiše se namreč za zmanjšanje porabe zunanje energije ne zanašajo zgolj na materiale, ki nudijo odlično izolacijo, temveč tudi na nekaj povsem logičnih in splošno znanih gradbenih pravil. Na primer:

  • Pasivne hiše izkoriščajo sončno energijo, zato so na južni strani zastekljene, graditi pa jih je najbolje na prisojnih legah;
  • Da bi bile toplotne izgube čim manjše, mora biti hiša »strnjena« oziroma »kompaktna«, saj pri enaki površini tlorisa izgubimo manj toplote, če je zunanji plašč po površini manjši.

Rihter - logoVeč o tem, kakšne prednosti in izkoristke vam lahko prinese pasivna hiša in kako poteka gradnja, vse od izbire do izvedbe, si lahko preberete na spletni strani podjetja Rihter. Tam boste našli obilo koristnih informacij, prav tako pa se lahko poigrate tudi s številnimi možnostmi izbire, s katerimi je lahko pasivna hiša prav takšen dom, kakršnega ste si zamislili v svojih sanjah.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja