Kako prepoznati mobing na delovnem mestu?

Mobing na delovnem mestu

Zagotovo vas večina ve, kaj pomeni mobing. Slovensko temu lahko rečemo tudi trpinčenje zaposlene osebe na delovnem mestu. Žal do mobinga tako pri nas kot po svetu prihaja precej pogosto. Večina zaposlenih se sploh ne zaveda, da se nad njimi izvaja mobing, saj so se navadili na vse možne načine trpinčenja, ki je zanje postalo del vsakdanjika. Nekateri pa se ne pustijo kar tako. Dobro vedo, kaj vse sodi pod mobing ter stvari hitro naredijo zaključek. In tako je tudi prav!

V nadaljevanju za vse, ki se ne zavedajo, kaj vse se lahko šteje pod mobing, navajamo nekaj najbolj značilnih znakov mobinga. Na ta način ga bodo lažje prepoznali oziroma zaznali na svojem delovnem mestu. Posledično bodo lahko tudi utemeljeno ukrepali.

Najbolj očitni znaki mobinga

Med najpogostejše znake mobinga sodi nenaden porast kritike na nekega posameznika. Takšne kritike je veliko več kot ponavadi. Obenem je pogosto prisotno tudi krivično, agresivno, nespoštljivo, odrezavo obnašanje nadrejenega ali drugih sodelavcev nad posamezniki.

Zelo pogosto je prisotno tudi imenovanje vedno istega »grešnega kozla« za težave, ki so se pojavile v delovni skupini. Neredek znak, da se v ozadju morda skriva prav mobing, je tudi nenadna prestrašenost in zaskrbljenost sodelavca. Mobing pogosto izvaja tudi z delom preobremenjen vodja. To se lahko kaže v obliki njegove razdraženosti nad delavci ter podobno.

Če ste se našli v vsaj eni situaciji, potem se nad vami morda izvaja mobing. Večini ljudi je verjetno vse, kar smo napisali, povsem nekaj običajnega. Če to drži, potem je z njimi nekaj narobe. Ne znajo se postaviti zase in nikoli si ne bodo priznali, da so na delovnem mestu deležni bolj ali manj hude oblike trpinčenja.

Prvi korak, da bomo sploh vedeli, kaj pomeni mobing, je, da poznamo vse znake. Te si lahko preberemo v strokovni reviji ali kar na spletu. Mi smo našteli nekaj najbolj vidnih ter vsakdanjih. Ko boste prebrali še kaj, boste začudeni nad tem, kaj vse se že smatra za mobing.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja