Kakšna kitara je primerna za začetnika?

Kitara za začetnika

Prava izbira kitare za začetnika je izrednega pomena. Če ste se tudi vi znašli v položaju, ko morate kupiti kitaro zase ali za svojega otroka, potem se gotovo strinjate, da je sam potek izbiranja zelo navdušujoč, vzbuja pa tudi dvom. Zato je zelo pomembno, da prvo kitaro izberete skrbno, da boste potem lahko nanjo igrali udobno in z vso svojo predanostjo.

Izbira kitare za začetnika ni mačji kašelj. A tekom igranja boste vedno bolj spoznavali svoj glasbeni inštrument, izkusili ogromno doživetij, delali veliko napak. Na koncu pa boste v primeru, da boste izbrali pravo kitaro, igrali nanjo kot pravi profesionalec. Zato si še pred nakupom kitare postavite naslednja vprašanja.

Za kakšen namen boste kitaro uporabljali?

Se želite na kitaro naučiti igrati kot pravi glasbeni mojster ali pa jo uporabljati le za hobi? Ne glede na vaš odgovor boste na začetku potrebovali trdno voljo in kitaro, ki bo odpuščala številne manjše ali večje napake. Tako imate med klasičnimi in električnimi kitarami na voljo ogromno izbiro. Z vajo bodo vaši prsti postali hitri in strumno ubirali strune na kitari.

Klasična kitara za začetnika

Klasična kitara je kot nalašč za uspešno osvajanje ženskega srca.

Zelo pomembno vprašanje za kitarista začetnika je tudi naslednje: kakšno zvrst glasbe želite igrati s svojo kitaro? Če so vam pri srcu glasnost in trdi zvoki, potem vam seveda priporočamo električno kitaro. Če pa bi radi igrali za ljudi in jih navduševali, bo pravo izbiro predstavljala klasična ali akustična kitara. Na koncu je izbira samo vaša, saj sami najbolje veste, kakšna glasba vam bo šla lažje od rok.

Koliko denarja boste porabili za nakup kitare?

Tudi tu velja pregovor: malo denarja, malo muzike. Seveda ni potrebno posebej omenjati dejstva, da so dražja glasbila veliko bolj prijetna na dotik, da boljše zvenijo, da je nanje lažje igrati. Na takšna glasbila se boste tudi hitreje naučili igrati. A vseeno se vam za nakup kitare za začetnika ni potrebno odreči celemu premoženju. Mi vam predlagamo, da razmislite o svoji prvi kitari, katere cena naj se giblje med 300 in 500 €. Razen v primeru, če boste na kitaro igrali le za krajšanje časa in zabavo. Takrat lahko posežete tudi po cenejših kitarah.

Če se boste odločili za akustično ali elektro-akustično kitaro, bodite posebej pozorni na les, iz katerega je kitara izdelana. Verjetno vam ni potrebno posebej razlagati, da različne vrste lesa namreč na zvok vplivajo različno. Zato se za pomoč obrnite na glasbene strokovnjake v glasbenih trgovinah. To pravilo še posebej velja tudi pri nakupu električne kitare, kjer morate biti pozorni tako na les kot tudi na magnete.

Električna kitara

Kot začetnik ali začetnica lahko pričnete tudi z igranjem električne kitare.

Za konec pa še nekaj nasvetov. Če si želite postati roker, potem boste najbrž izbrali kitaro tipa LS, LT in T. Če vidite prihodnost v karieri metalca, bodite osredotočeni predvsem na kitare z veliko izhodno močjo. Ne smemo pa pozabiti tudi na privržence narodno zabavne in ljudske glasbe, ki bodo posegli po akustičnih kitarah. Oboževalci latino glasbe pa naj izberejo klasično kitaro.

Ravno pri klasični kitari imamo za vas še posebno opozorilo. Pazite, da boste izbrali sebi primerno velikost. Standardna velikost za odrasle je označena kot 4/4, če bo kitara za začetnika namenjena otroku, pa se raje odločite za nekoliko manjšo kitaro – 3/4 ali 1/2.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja