Kljuka z RFID bralnikom in odpiranjem s kartico

Kljuka z RFID bralnikom

Vsako podjetje, vsaka poslovna ali komercialna stavba, pa tudi vsaka institucija ima prostore, v katere želi omogočiti dostop zgolj pooblačenim. Ponekod so to prostori z občutljivimi dokumenti, drugod nadzorne sobe, skladišča, laboratoriji, prostori, namenjeni vzdrževanju in podpori … Nenazadnje je kontrola pristopa potrebna celo v hotelih, kjer je treba zagotoviti, da v sobe in druge prostore vstopajo zgolj tisti, ki jim to pripada. Za takšen nadzor lahko poskrbi avtomatizacija stavbe. Sliši se zapleteno, vendar gre v bistvu za sodoben tehnološki sistem, ki ga je v stavbe povsem enostavno namestiti in s katerim se lahko uporablja tako imenovana elektronska ključavnica oziroma kljuka, del katere je tudi RFID bralnik.

Kljuka z RFID bralnikom

Elektronski nadzor dostopa se izkaže povsod, kjer je varnost na prvem mestu. Kljuka z RFID bralnikom pravzaprav niti ni nekaj novega, kajti predvsem na področju hotelirstva je že dolgo v uporabi. In kaj sploh je RFID bralnik?

RFID bralnik

Elektronske kljuke z RFID bralnikom se najpogosteje uporabljajo v hotelirstvu.

Vsaka elektronska kljuka in ključavnica, ki je na videz povsem podobna navadni kljuki in izdelana estetsko ter iz kakovostnega kovinskega materiala, ima tudi tako imenovan RFID bralnik, namenjen branju kartic. Kartice oziroma »elektronski ključi« se programirajo vsakič znova, glede na to, komu želimo omogočiti dostop do posameznih prostorov. Tako se na primer v hotelu gostu izda kartica, ki odpira njegovo sobo, lahko pa omogoča dostop tudi drugam, na primer do podzemne garaže. Osebju, kot so vzdrževalci in sobarice, pa se lahko izda kartice, ki odpirajo več vrat – tista, ki jih morajo uporabljati pri svojem delu. RFID bralnik odčita posamezno kartico in poskrbi za odpiranje vrat ali pa ga prepreči, kadar oseba za to ni pooblaščena.

Kljuka z RFID bralnikom pa omogoča še več kot zgolj dostop v prostor ali sobo. Ključavnica ne nadzira zgolj mehanizma vrat oziroma zapaha, temveč koristi sodobno tehnologijo tudi z drugimi možnostmi programiranja.

  • Elektronska RFID kljuka (1)

Elektronska ključavnica je lahko časovno programirana, kar pomeni, da določimo tudi začetni in končni čas, ko kartica odpira posamezna vrata oziroma jo RFID bralnik zazna kot pravo. Tako se lahko gostu kopališča na primer prepreči vrnitev na bazen, če je čas uporabe v skladu z njegovim plačilom že potekel. Še bolje za varnost pa je to, da si elektronska ključavnica zapomni oziroma shrani večje število podatkov o dostopu. Zabeleži lahko tudi dvesto vstopov in izstopov, tako da lahko v vsakem trenutku preverimo, katera kartica je v posameznem trenutku vrata odprla. Pooblaščena oseba tako hitro najde lastnike kartic, ki so bili v izbranem času v določenem prostoru.

Nadzor zaposlenih in obiskovalcev

Kljub temu, da sta se elektronska kljuka in RFID bralnik včasih uporabljala predvsem v hotelirstvu, se tovrstna avtomatizacija vse pogosteje uporablja tudi v poslovnih stavbah. Ne le, da lahko s tem skrbimo za primerno gibanje zaposlenih, ki imajo svoje stalne kartice z različnimi pooblastili glede dostopanja v prostore, temveč se lahko kartica izda že na recepciji stavbe oziroma podjetja tudi vsakemu gostu. Tako mu začasna kartica omogoči, da pride prav tja, kamor je namenjen, in se ne more načrtno ali tudi povsem nehote zadrževati drugod v stavbi.

V kolikor se zanimate za sodobne kljuke z RFID bralnikom, vam svetujemo, da se obrnete na podjetje Andivi d.o.o. iz Maribora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja